onsdag den 7. august 2019

En god snak om rutiner


På søskendekurset kan snakken også komme omkring begrebet rutiner noget som alle søskende kender til i større eller mindre omfang. Det vil sige alle søskende har noget at byde ind med og erfaringer som er meget brugbare.
Hvorfor rutiner er gode for børn med handicap
Hvad er en god rutine?
Ændring af rutiner?
En rutine er, hvordan en familie organiserer sig for at få tingene i hverdagen gjort, tilbringe tid sammen og have det sjovt. Hver familie har sine egne unikke rutiner. Rutiner hjælper alle i en familie med at finde ud af, hvem der skal gøre hvad, hvornår, i hvilken rækkefølge og hvor ofte. Nogle rutiner kan være for ting, du som søskende gør hver dag - for eksempel at gøre sig klar til sengen. Disse rutiner kan indebære ting som at have bad, lægge på pyjamas, børste tænder, gå på toilettet, læse en historie og sove. Du gør disse i samme rækkefølge hver dag. Andre rutiner kan være ugentlige eller fra tid til anden. Et eksempel kan være at gå hen i parken et par gange om ugen, gå til en fritidsinteresse om tirsdagen eller foretage shopping om onsdagen. Der er ingen regel om, hvor mange eller hvilke slags rutiner der er bedst at have. Hvad der fungerer godt for en familie, kan være for strengt og struktureret til en anden. Et organiseret og forudsigeligt hjemmemiljø hjælper og støtter børn med særlige behov til at føle sig trygge. Rutiner kan være særligt nyttige, hvis hverdagen er stressende eller hvis et barn har en særlig vanskelig periode eller oplevelse. Også hvis barnet med handicap skal tage medicin eller der skal foretages indlæggelser vil rutiner være en god tryghed. Familierutiner kan også være en måde for din bror eller søster med et handicap at udvikle nye færdigheder på. For eksempel, hvis din søskende har et mål med at arbejde på bedre kommunikationsfærdigheder kan du minde ham et par gange i løbet af middagen, at det er hans tur at tale om, hvad der for eksempel skete henne i skolen. Når et barn har komplekse behov, skal dine forældre sandsynligvis udføre meget rutinepleje i hverdagen. Barnet vil nyde og drage fordel af at være en del af de daglige rutiner i det de skaber tryghed og genkendelse. Rutiner kan også være godt for dig som søskende. Rutiner kan være med til at frigøre tid til at tænke på andre ting og hjælpe dig med at føle dig mere organiseret. Du kan også bruge rutiner til at introducere nye sjove familieaktiviteter som spille aftener, tage på tur eller læse bøger sammen. Aktiviteter som disse er gode for afslappede familierealtioner og sammenhold.
Hvad er kendetegnet ved en god rutine?
Lidt kortfattet er en god rutine noget som virker i den pågældende situation og som er positiv for alle i familien. Så enkelt kan det faktisk siges. Effektive rutiner deler generelt tre nøglefunktioner. Disse er:
Godt planlagt - gode rutiner er klare og alle i familien forstår deres rolle og ved, hvad de skal gøre.
Regelmæssigt - gode rutiner bliver en del af det daglige familieliv.
Forudsigelige - samme rækkefølge - i en god rutine sker tingene i samme rækkefølge hver gang.
Når du har fået nogle rutiner, når du kommer sammen som en familie for at snakke om, hvordan dine rutiner går, kan du holde alt i gang. For eksempel, hvis din morgenrutine ikke går godt kan du spørge, "Hvad går der galt? Hvordan tror du, vi kan ordne det? Selv mindre søskende vil nyde brainstormingsideer. Det er også en god måde for dem at øve problemløsning færdigheder. Du kan også tale om, hvordan hver person føler sig, når hverdags rutinerne løber glat og når de ikke gør det.
Ændring af rutiner
Hvad der fungerer godt for en familie på et tidspunkt er måske ikke det bedste andre gange. Omstændigheder ændrer sig og uventede ting kommer op, så du skal muligvis være fleksibel - for eksempel hvis søskende barnet ikke har det godt eller ikke har sovet godt eller der sker større ændringer. Nogle kan opleve efter en sommerferie, at der skal noget tid til inden rutinerne er tilbage til de kendte.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar