mandag den 3. august 2015

Sådan slipper du af med din generthed


Bliver du nervøs og får sommerfugle i maven, hvis du skal møde nye mennesker? Snart begynder endnu et søskendekursus på Ådalskolen i Ringsted og vi glæder os til at tage rigtig godt imod dig. Vi ved fra tidligere søskendekurser, at mange søskende er noget nervøse den første lørdag og det er meget normalt. Det er simpelthen kroppens måde at fortælle, at der er en uvant situation lige om hjørnet. Man bliver tit genert ved tanken om, at alle kigger på en. HUSK det er ikke bare dig, der føler dig genert i mødet med en flok nye mennesker. De fleste har den følelse. Husk at de børn, du skal mødes med, alle har valgt at komme til søskendekursus. Det vil sige – de er der for det samme som dig – at møde nye kammerater, lære nyt og have det sjovt.

Tegn på, at du er genert:
• Du får det varmt og rødmer, når du taler foran mange
• Du får hjertebanken, når du føler dig udstillet
• Du ville ønske, at du fysisk kunne komme væk fra den pressede situation
• Du føler, at alle kigger på dig, når du er i fokus i en stor forsamling

Sådan kommer du af med genertheden
Tænk over, hvorfor du egentlig bliver genert. Er det, fordi du er bange for, at andre ikke kan lide dig, hvis du dummer dig, eller hvad bunder din generthed egentlig i? Når du ved, hvorfor du bliver nervøs, er det lettere at arbejde med at forstå og komme af med din generthed. Vær dig selv og slap af. Måske er du genert, men det er de andre søskende sandsynligvis også og de fleste oplever det som en lettelse, hvis nogen henvender sig til dem. Øv dig og jo mere du øver dig, jo bedre bliver du. En ting er helt sikkert vi skal nok passe godt på dig.

Skriv ned
Skriv ned, hvorfor du gerne vil være mindre genert, hvilke »symptomer« du allerhelst vil af med osv. Begynd lige så stille at sætte dig nogle mål. Det kan være at melde sig til et oplæg i klassen, starte til en fritidsinteresse, hvor du slet ikke kender nogen, eller noget helt tredje.

Tænk anderledes
Prøv at sætte ord på, hvordan du opfatter dig selv i pressede situationer, når du skal tale foran en stor gruppe mennesker. Skriver du ord som »dum«, »pinlig« osv., og tænk lige over, om de ord overhovedet passer på dig. Det er kun ord, som dækker over, hvordan du TROR, andre opfatter dig, men i virkeligheden ved du jo slet ikke, hvad de tænker.

Hvad kan der ske?
Hvad er det værste der kunne ske, hvis du virkelig dummede dig foran alle? Ingenting! Det kan da godt være, at nogle ville grine, men hvad så? Der er ingen, der ville holde mindre af dig, bare fordi du ikke er helt perfekt hele tiden, tværtimod. Det er helt naturligt at dumme sig engang imellem.

Kig dig omkring
Når man er genert, tænker man tit over, hvordan andre opfatter én. Men generelt så er de fleste mindre optaget af, hvad andre gør, og langt mere optaget af, hvordan de selv fremstår. Så hvad er chancerne egentlig for, at folk de følger dig med øjnene og bedømmer dig konstant?

Snak om det
Tag en snak med dine forældre eller veninder og fortæl dem, hvordan du kan have det, når du bliver rigtig genert. Når dine kammerater ved, at du for eksempel bliver nervøs, når du møder nye mennesker, så vil de også være bedre til at støtte dig i situationen.

Tålmodighed
Som søskende er man altså tit ekstra genert, og man kan hurtigt blive lidt usikker på sig selv - det er helt normalt. Jo ældre du bliver, jo sikrere bliver du på dig selv.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar