onsdag den 20. november 2019

Sådan undgår du at blive din søskendes handicap


At være bror eller søster til en søskende med et handicap kan ikke undgå at påvirke på dig og din familie. I dette blogindlæg beskriver vi lidt af den erfaring nogle søskende sidder inde med og giver dig 6 gode råd at tænke over. Men start med spørgsmålet føler du, at din bror eller søsters handicap begrænser dig i alt, hvad du laver? Så kan du godt læse videre for så er dette indlæg netop til dig.
Råd nummer 1
Fortæl andre mennesker, hvordan du ønsker at blive mødt. Måske ønsker du ikke, at de skal gøre noget særligt ud af at din søskende har et handicap. Eller måske vil du omvendt gerne have, at de tager nogle særlige hensyn. Hvis du er træt af, at omgivelserne spørger til hvordan det er at være dig, så snart du træder ind ad døren, så fortæl til dem, hvornår de gerne må spørge og hvornår du egentlig gerne vil være fri fordi du selv har godt styr på det.
Råd nummer 2
Går du rundt med tanker som, “jeg bliver garanteret drillet, når min klassekammerater finder ud af, at jeg en søskende der er handicappetˮ, eller “surt - min familie kan ikke tage ud at rejse på grund af min brorˮ. Så snak med andre, der har en søskende med et handicap (gerne på et søskendekursus) om, hvad andre gør i de situationer, hvor du selv føler dig begrænset af noget du ikke kan. Det kan i den grad hjælpe dig med at nuancere dine egne forestillinger og se nye muligheder. Verden er nemlig aldrig kun sort og hvid men nuancerne kan være svære at se når du går med disse tanker.
Råd nummer 3
Spørg efter eller opsøg opdateret viden om din bror eller søsters handicap. Din viden er nemlig afgørende for, hvordan du tænker og handler. Hvis du forlader dig på en forkert viden om diagnosen kan du risikere du at slæbe rundt på unødige bekymringer eller blive begrænset mere end nødvendigt i din hverdag. Nogle skoler og kommuner tilbyder søskendekurser, ligesom Ådalskolen i Ringsted som har kurser til børn og unge i alderen 9-16 år.
Råd nummer 4
Tag et grundigt tjek på dine hverdagsrutiner med jævne mellemrum. Måske gjorde du noget som var nødvendigt for flere måneder siden og måske er der nogle ting som har ændret sig så du kan gøre noget anderledes nu. Vaner er tit svære at ændre og særligt indgroede vaner har med med at forfølge. Invester energi og relation med din søskende og vid at godt nok er jeres relation anderledes i kraft af et handicap men derfor er det alligevel din søskende. Find på lege og aktiviteter som I begge synes er sjove.
Råd nummer 5
Accepter, at det at have en søskende med et handicap i perioder er svært og for nogle børn og unge endda meget svært og at det derfor også er ok, at du med jævne mellemrum har negative irriterende tanker omkring det.
Råd nummer 6
Hvis du konstant er trykket af negative tanker på grund af din søskendes udfordringer skal du tale med dine forældre om det eller en anden voksen som du har tillid til. Måske kan det også blive nødvendigt at opsøge en psykolog. En psykolog kan selvfølgelig aldrig fjerne det grundvilkår, at du har en søskende med et handicap, men han eller hun han kan hjælpe dig med at bryde et negativt tankemønster, så du ikke bliver mere begrænset end nødvendigt.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar