tirsdag den 3. august 2021

En håndfuld gode tips til søskende

Når søskende er sammen og taler sammen om det at have en bror eller søster med et handicap genereres der altid en masse gode betragtninger. Her har vi skrevet en håndfuld af dem til dig som har en bror eller søster med et handicap. Måske kan du ikke bruge alle de 5 råd lige i øjeblikket men måske kan du omforme dem eller afprøve dem på en anderledes måde så det netop passer ind i din familie.

Husk, at du ikke er alene

Alle familier bliver konfronteret med livets udfordringer – store som små... og ja, et handicap er udfordrende ... men hvis du ser nøje efter, vil der i næsten alle familier være noget som er udfordrende.  Det er en del af livet.

Vær stolt af din bror eller søster

Lære at tale og sætte ord på handicappet, være åben og rolig når du forklarer handicappet overfor andre. Hvis du er afklaret bliver de andre også ofte trygge. Hvis du derimod er flov over din bror eller søster vil dine venner fornemme det og vil gøre det endnu mere akavet for dem og svært at forstå. Når du taler åbent med din venner om handicappet opleves du som værende modig og andre vil ofte have mere respekt for dig. Som alle andre vil du selvfølgelig nogle gange elske din bror eller søster og nogle gange vil du have lyst til at handicappet ikke var der. Det er okay at føle disse følelser selvom de går i hver sin retning og kan gøre dig som søskende forvirret. Hvis det bliver for meget, er det vigtigt at tale med nogen om det. Søskendekurser er et godt sted at møde andre børn og unge og få mulighed for at dele oplevelserne og erfaringerne.

Hold af din bror eller søster, som den han eller hun er

Mens det er okay at man kan være ked af, at ens bror eller søster har et handicap, gør det ikke situationen nemmere at være sur og tvær over det i længere tid. Ens vrede og irritation ændrer ikke situationen men gør kun dig som søskende endnu mere ulykkelig. Også her kan søskendekurserne være en god hjælp.

Sluk telefonen og brug tid med dine forældre

At lave noget sammen styrker familiens bånd og giver følelsen af fællesskab. Sluk telefonen og læg den væk for at være fuldt og helt til stede. På den måde får I mulighed for at samles om hinanden og lave noget sammen. Dette gælder selvfølgelig også forældrene. Alene tid betyder ikke store ture til Tivoli eller til et indkøbscenter men aktiviteter hvor I har tid og hvor I kan være sammen. For nogle familier kræver det faktisk øvelse at komme derhen.

Find på aktiviteter som du kan lave med din bror eller søster

At have en bror eller søster med et handicap kan for mange betyde at valg af aktiviteter kan være udfordrende. Måske synes du som søskende de er for barnlige, kedelige eller at det er det sammen igen og igen. Som søskende er det et evigt dilemma som gælder for de fleste fordi det er netop det et handicap betyder. I er og vil blive forskellige og du som søskende kommer til at ”overhale” din bror eller søster i udvikling og forståelsesniveau. Derfor vil det også være søskende som i mange situationer må sætter sig ”ned i niveau” og leger de lege eller deltager i de aktiviteter, som en bror eller søster er optaget af uanset hvor ensformige de er og hvor mange gange de er prøvet før. I sidste ende er oplevelserne og aktiviteterne med til at forbinde jer og skabe den samhørighed og nærhed alle både børn og voksne i en familie har brug uanset handicap eller ej.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar