tirsdag den 10. august 2021

Børn sender alle slags signaler eller ingen

I mange år har der været en tilbøjelighed til at overse, at børn og unge også er pårørende og påvirkes helt tilsvarende som voksne. Både professionelle og familiemedlemmer har ”set den anden vej” for deres ”stemme”, måske i håbet om, at børn reelt var ubekymrede, hvis de ikke viste deres bekymring. Man har regnet med, at børn ville fortælle med ord eller klare signaler, hvis de havde det svært og havde brug for hjælp. En del voksne, der var pårørende som børn, bærer derfor på erindringer om tavse og fraværende voksne og på følelser af stor ensomhed forbundet med opvæksten med en bror eller søsters handicap. De senere år har man imidlertid erfaret, at børn uanset deres alder og hvilke signaler de sender har behov for hjælp til at forstå, hvad der sker, når en søskende har et handicap. Erfaringen viser, at børn ikke nødvendigvis viser, hvordan de har det indeni og hvad de har behov for. Sunde børn mærker, når deres familie har det svært ... hvis de skal blive ved med at være sunde, skal man tale med dem om det, de mærker. Søskende fortæller, hvordan det er at tale om deres egne tanker og erfaringer, hvordan det er at møde helt fremmede børn med de samme oplevelser og hvor trygt det bliver med tiden at deltage i et søskendekursus. Der er simpelthen ingen negative udtalelser og børnene husker mange detaljer om, hvad der sker og hvad der bliver lavet af aktiviteter. 

Ådalskolen i Ringsted er en specialskole midt på Sjælland, som tilbyder kurser for børn og unge i alderen 9-16 år. Vores mål er at sætte fokus på søskendeperspektivet blandt andet ved at øge og styrke kompetencen hos det enkelte barn og i sidste ende den samlede familie. Vi arrangerer søskendekurser to gange om året og opdeler dem i 2 forskellige aldersgrupper. De 13-16-årige unge om foråret og de 9 til 12-årige børn i efteråret. Ådalskolens søskendekursus producerer informationsmaterialer, flyvers og vedligeholder løbende vores egen blog med opdateret information. Læs gerne med og tusind tak, hvis du har lyst til at dele vores budskab med andre på www.soskendekursus.blogspot.dk

Det er vigtigt at være opmærksom på, at søskendekurser på Ådalskolen ikke er et tilbud om individuel behandling eller individuel terapi. Der er tale om et generelt forebyggende tilbud, hvor målet er at:

                ·         give børnene ord

                ·         give børnene en viden

                ·         tilbyde et rum, hvor børnene kan dele deres tanker

                ·         at møde børnene i deres barndomslandskab

                ·         at være en troværdig voksen overfor gruppen af deltagere

Ingen kommentarer:

Send en kommentar