mandag den 16. december 2019

Nogle af de svære ting for søskende derhjemme


Mange søskende føler, at tingene derhjemme er ret så fokuseret på deres bror eller søster som har et handicap. Nogle søskende skal også hjælpe med en masse ting for at få hverdagen til at hænge samen som f.eks. at hjælpe med pleje af en bror eller søster, andre går glip af aktiviteter, som deres venner er er i stand til. Mange af disse emner bliver italesat på Ådalskolens søskendekursus og vi har i dette blogindlæg lavet et sammenskriv af nogle af dem. Læs søskendes tips til at håndtere nogle af de svære ting, som kan opleves derhjemme.
At søskende ofte ikke får nok tid med deres forældre...
At have tid sammen med sine forældre er virkelig vigtigt. En vis speciel tid hver dag med en forælder får børn og unge til at føle sig elsket og holdt af. Det behøver blot at være 15 minutter solotid.
Nogle ting kan du gøre, hvis du gerne vil bruge mere tid sammen med din forælder:
Spørg din forælder om at tilbringe lidt tid med dig hver dag. Det kan være, når din bror eller søster er gået i seng eller et andet tidspunkt der passer jer bedst.
Hvis din bror eller søster har et aflastningstilbud, så spørg din forælder, om I kan lave noget specielt sammen på dette tidspunkt som at gå på shopping, gå på en café eller gå i svømmehallen.
Fortæl din forælder, at du gerne vil have ham eller hende med til at se dig i en skolekomedie, til en sportsdag eller en anden speciel begivenhed.
Jeg er nødt til at passe på min søster hele tiden...
Mange søskende hjælper deres forældre med at passe på deres bror eller søster med et handicap. Selvom de naturligt elsker deres søskende, kan det stadig være rigtig hårdt. Alle familier kan lide at hjælpe hinanden, men det er også virkelig vigtigt at have tid til sig selv og være i stand til at lave sit skolearbejde.
Nogle ting kan du gøre, hvis du oplever at du laver for meget:
Lav en liste over alle de ting, du laver for at hjælpe din bror eller søster med et handicap og spørg dine forælder om en anden kan hjælpe med nogle af disse arbejdsopgaver.
Tal med din lærer, hvis de opgaver du laver forhindrer dig i at fuldføre dit skolearbejde.
Aftal med dine forældre at du også kan have en hel fridag eller en friuge.
Vi er ofte nødt til at aflyse ting...
Søskende fortæller os, at familiens aktiviteter ofte aflyst af forskellige grunde. Dette skyldes, at deres bror eller søster har aftaler som kan opleves vigtigere, har brug for at være på hospitalet eller blive akut syge. Søskende synes det er skuffende, når de ikke kan lave ting, de ellers har set frem til.
Nogle ting kan du gøre, hvis ting bliver annulleret:
Fortæl din forælder, hvis du føler dig trist eller ked af det, de vil gerne vide, hvordan du har det.
Skriv dine følelser ned i en dagbog eller notebook.
Spørg din forælder, om de kan hjælpe dig med at arrangere at gøre noget med en kammerat i stedet.
Jeg føler jeg går glip af mange ting...
Søskende kan ofte føle, at de går glip af ting på grund af alt hvad der sker i deres familie. Nogle gange skal udflugter aflyses og andre gange bliver aktiviteter nød til at blive forkortet fordi ens bror eller søster ikke kan klare mere eller det hele bliver for overvældet. Det kan føles trist eller frustrerende, hvis du ikke kan gøre de samme ting som andre mennesker, du kender.
Nogle ting kan du gøre, hvis du føler du går glip af tingene:
Tal med din forælder om de ting, du vil gøre og bede dem hjælpe dig med at gøre disse.
Fortæl din forælder eller en lærer hvordan du oplever det med at gå glip af tingene.
Lav en liste over de ting du kan lide at lave og se om du kan gøre en eller flere af ​​disse hver uge.
Min bror slår mig...
Søskende fortæller os, at de ikke kan lide at blive slået af deres bror eller søster. Det er naturligvis helt foruroligende og undertiden skræmmende, hvis det sker. I disse situationer er det vigtigt at opsøge hjælp for det er ikke OK at blive såret.
Nogle ting kan du gøre, hvis du bliver slået af din bror eller søster:
Fortæl din forælder eller lærer at du bliver slået af din bror eller søster.
Bed din forælder om at lave en plan sammen med dig for at beskytte dig mod at blive slået.
Træk dig væk fra konfliktsituationer og gå til et mere sikkert sted i huset, hvis din bror eller søster er vred og bliver udadreagerende.
Der er for mange omsorgshjælpere i mit hjem...
Det kan være svært for søskende, når der er masser af omsorgshjælpere i ens hjem. Selvom det er vigtigt, at ens bror eller søster får den rigtige og nødvendige pleje kan det søskende til at opleve at deres hjem er mere som en institution end et hjem.
Nogle ting kan du gøre, hvis der er masser af omsorgshjælpere i dit hjem:
Bed din forælder om at fortælle dig, hvem der skal være i huset hver uge så du ved, hvem der vil være der.
Bed din forælder om at sørge for, at omsorgshjælpere ikke kommer ind i på dit værelse eller flytter rundt på dine ting.
Tal med dine forælder eller en lærer, hvis du føler dig irriteret overfor omsorgshjælpere i dit hjem. Nogle gange kan der været tale om et andet problem som ligger under og som i virkeligheden er det som du er mest ked af.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar