lørdag den 29. januar 2022

Hvordan søskende mestre pinligheden?


Nogle søskende fortæller om, at de kan føle sig pinlige overfor deres bror eller søster når de er ude i det offentlige rum. Der kan være mange grunde til det og for det meste handler det om adfærd, opførsel eller udseende. For yngre børn kan det være, når deres bror eller søster råber og skriger, taler højt i butikken eller hiver noget ned fra hylderne eller når de oplever, at folk stirrer. For teenage søskende skal der ofte ikke så meget til, før de føler sig flov, måske føler de sig flove over deres bror eller søster både derhjemme som offentligt. De kan føle sig pinlige ved, at deres kammerater ser alt det handicapudstyr som skal med når familien skal nogen steder eller når en ældre søskende skal have hjælp til at spise af forældrene. For nogle børn virker det meget ubehageligt at blive set som værende anderledes. Tænk selv tilbage på da du var yngre, og husk hvordan det var at føle sig flov som barn. Det kan hjælpe at blive mindet om, hvor forfærdelig forlegenhed faktisk er og vi genkalder sikkert alle situationer hvor vi har følt os pinlige. Pinlighed er en følelse som vi mærker i kroppen og i virkeligheden er pinligheden igangsat af en række tanker vi allerede har tænkt. Derfor er det hjælpsomt at dykke lidt ned i ens eget tankesæt for at begynde der. Hvad er det søskende tænker om situationen? At få lov og have mulighed for at sætte ord på den oplevede virkelighed er en god begyndelse.

Prøv også nogle af disse strategier:

At være en rollemodel for barnen

Tænk på, hvordan du har det, når andre folk stirrer. Er du tryg ved det eller føler du dig også flov? Hvis du har tendens til at føle dig meget utilpas, når du er ude, vil dine børn sandsynligvis også tage dette op fra dig. Hvad kan du selv gøre for at føle dig mere tryg ved at være ude med dine børn? Gør du noget, når du er ude, som øger dit søskendebarns forlegenhed – som at råbe til folk, der stirrer, stirre tilbage eller klage højlydt over det? Hvis ja, hvordan kan du så ændre ved den måde, du håndterer tingene på?

At tale fælles om forlegenhed

Lad dit barn vide, at forlegenhed er en helt normal følelse og at du godt er klar over, at det er ubehageligt. Tal om de situationer, der forårsager forlegenhed og om der er ting, han eller hun gerne vil have, at du gør. Bed dit barn om at fortælle dig, hvis de oplever at ​​folk stirrer – det hjælper nemlig altid at kunne fortælle det til nogen.


At give oplysninger til andre om handicappet

Et handicap kan være synligt eller usynligt og der er altid en forskel på hvordan andre reagerer. Forklar dit barn, at fremmede folk næsten altid stirrer fordi der er noget i deres hjerne der opleves anderledes og som de pludselig får øje på. I de fleste tilfælde er de mere nysgerrige frem for uhøflige eller uopdragne. I nogle familier har man lavet et lille kort med nogle oplysninger om handicappet på, som man kan give til folk, der stiller spørgsmål eller kommer med upassende kommentarer. Dette kan især være nyttigt, hvis barnet har en pludselig eller udfordrende adfærd som for eksempel nedsmeltninger i en butik. Andre familier laver sjove badges der er nemme at sætte på jakken eller trøjen, som fortæller, at jeg ”jeg har et handicap”.

At have et fokus på de gode ting

Fortæl søskende, at det hjælper dem at tænke på de gode og positive ting, der naturligvis også sker og virkelig fokusere på dem - som hyggen omkring en indkøbstur, de mennesker man er sammen med, maden osv. Til en vis grad bliver man som søskende nød til at arbejde med sig selv og med tiden blive mere og mere ligeglad med, at at andre mennesker glor og kommentarer. Det er nemlig ikke muligt at forandre menneskers adfærd og få dem til at opføre sig på en anden måde. I samfundet burde der være en vis grad af inklusion og forståelse men stadig i 2022 er der mennesker som har meget svært ved at acceptere at noget er anderledes.

At tage en kammerat med

Nogle gange kan det hjælpe en søskende at de kan tage en kammerat med når man går ud – så de føler og oplever, at i det mindste en anden som forstår. Det kan også have den hjælp, at hvis barnet med handicap får et udfald eller begynder at skrige højlydt, kan søskendebarnet og kammeraten gå lidt i forvejen og sammen kikke på vinduer indtil der igen er faldet ro på tingene.

At have et valg om at gå med ud

Der kan også være tidspunkter, hvor du giver søskende et valg om, hvorvidt de har lyst til at gå med ud eller om de foretrækker at blive hjemme. Det kommer naturligvis an på alderen og omstændighederne. At tvinge søskende til at deltage i arrangementer på specialskolen sammen med deres bror eller søster som har et handicap er aldrig en god løsning. Det kan være ganske overvældende selv for søskende som er vant til et handicap at se så mange med et handicap samlet på et sted.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar