torsdag den 27. januar 2022

Når en brors adfærd kan være stressende

En diagnose og et handicap kan give anledning til mange følelsesmæssige og praktiske forandringer i enhver familie. Det er ligesom om at ens familie må begynde ”på ny” og at hverdagen ændrer sig markant. Det som man kunne før, kan nu ikke mere lade sig gøre og i hvert fald skal der tages en lang række anderledes hensyn. Sådan fortæller søskende på Ådalskolens søskendekursus i Ringsted og her i dette blogindlæg vil vi skrive lidt om den stress sådan som søskende fortæller om den. Som det gælder i mange andre familier, hvor der er et barn med et handicap, skal søskende lære at mestre den nye og nogle gange stressende situation præget af usikkerhed for fremtiden, tilvænning til en ny hverdag med en anderledes adfærd og ikke mindst ændrede hverdagsrutiner. En diagnose og et handicap, hvor adfærden er svær at aflæse og som pludselig og uforudsigeligt opstår kan være særligt stressende. Det skyldes, at søskende selv i de perioder hvor deres bror eller søster er i bedre balance er i et særligt beredskab og aldrig ved, hvornår "det næste" kommer. Der kan også være en frygt for, at ens bror eller søster kommer i konflikter med andre i daginstitutionen, i skolen eller i nabolaget og en bekymring for omgivelsernes holdning til det anderledes. Dertil kommer naturligvis også ofte en række mere praktiske udfordringer som fx:

  • En omlægning af dagsrytmen og familiens hverdagsliv
  • Problemer ved pasning hos bedsteforældrene
  • Søskendes søvnproblemer på grund af larm/uro om natten
  • Begrænsninger i aktiviteter uden for hjemmet
  • Ændring af roller i familien

Søskende til en bror eller søster med en diagnose står ofte over for at skulle håndtere en række særlige udfordringer, som kræver en bestemt tilpasning og mestring. Samlet set peger forskningen på, at søskende har brug for opmærksomhed og et vedvarende fokus for at hindre mistrivsel eller overbelastning. Nogle søskende kan være i risiko for at have en høj grad af bekymring, stress, angst og depression. Øget grad af stress har betydning for trivslen i familien og har vist sig at medføre øgede adfærdsproblemer hos søskende. Nogle af de faktorer, som har øger stressniveauet i familier, hvor et barn har en diagnose og et handicap, er:

  • Bekymringer for ens brors eller søsters trivsel
  • En manglende information om diagnosen
  • Relationerne i familien bliver påvirkede
  • Manglende kommunikation - "det taler vi ikke om"
  • Ingen støtte fra omgivelserne - "de klarer sig da meget godt"

Søskende kan derfor også blive påvirkede fordi de ofte står i første række i forhold til den adfærd deres bror eller søster har. De kan være bekymrede for, hvad de skal gøre, hvis de står i en situation som de ikke kan klare og bekymrede for omgivelsernes opfattelse af deres bror eller søster med et handicap. Nogle søskende oplever at få mindre omsorg og opmærksomhed end før diagnosen, særligt hvis der er tale om et handicap der ”fylder meget” i familien. Desuden beskriver nogle søskende, at deres fritidsliv i forhold til sport og kammerater begrænses, fordi forældrene bruger mange ressourcer på deres bror eller søster med et handicap. Nogle af de reaktioner, der opleves hos søskende kan være en øget udadreagerende adfærd, ”en kort lunte” ligesom negative følelser i forhold til handicappet, frygt og tristhed er forekommende. Samtidigt opleves naturligvis også det modsatte nemlig også en stor grad af omsorg og kærlighed til deres bror eller søster med et handicap. En balance som det er vigtigt at italesætte og være opmærksom på gennem hele barndommen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar