mandag den 25. april 2022

Når andres erfaringer kan blive til dine mål

I lørdags da vi var samlet med vores søskende afviklede vi en aktivitet som vi kaldte for erfaringsmarkedet. Kort fortalt handler aktiviteten om at alle mennesker konstant genererer erfaringer og at søskende som har en bror eller søster med et handicap naturligvis også får en masse med sig. Nogle af dem er positive mens andre har en mere negativ karakter. Erfaringsmarkedet søger at få begge typer af erfaringer frem både de gode og de vanskelige. De gode erfaringer er nemme, for dem vokser man af og dem udvikler man sig med. De vanskelige erfaringer er jo også en del af livet og selvom de er vanskelige kan de godt have lært den enkelte søskende nogle vigtige ting om livet.

Erfaringsmarkedet begyndte, flotte markedsboder skød op i gymnastiksalen og søskende var gode bodsholdere for deres egne erfaringer. Der blev købt og solgt og hver erfaring kostede 200 kroner.

Da markedet blev ringet af stod alle søskende nu med en række nyindkøbte erfaringer. Hvad så med dem? Jo, først og fremmest købte du dem fordi du synes de lød spændende eller gode og må i virkeligheden måske også fordi at du gerne ville "eje en sådan erfaring".

Det kan du godt komme til ved at omskrive din indkøbte erfaring til et personligt mål. Så hvis du for eksempel har købt erfaringen "det er godt at være rolig når man har en handicappet søster med autisme" skal du nu omformulere erfaringen så den passer ind i dit eget liv.

Erfaringen handler om at være rolig og måske spurgte du også bodsholderen om hvordan han eller hun havde gjort det. Hvis du ikke spurgte omformulerer du erfaringen til et mål så det vil passe til dit liv.

Du kan omformulere den på denne måde.

Hvad betyder rolig?

Hvad er det for noget du gerne vil kunne?

I hvilke situationer vil du gerne være mere rolig?

Du kan skrive nogle flere spørgsmål til dig selv indtil du ikke kan komme på flere. Nu kommer du til selve formuleringen af målet. Begynd med "jeg" og skriv målet så konkret som overhovedet muligt. Jo mere konkret du formulerer det på jo nemmere er det for dig at nå det.

Dit mål kunne lyde:

Jeg vil gerne være mere rolig når vi er på handletur med min lillebror (som har Downs syndrom)

Hvad skal du gøre helt konkret?

Hvad kan du sige til dig selv helt konkret?

Hvornår begynder du helt præcist?

Skriv gerne dine egne mål aftaler ned for dig selv eller brug den målstige som du kan se her på billedet.

Efter nogle uger, hvor du har trænet henimod dit mål kan du prøve at spørge dig selv om hvordan det går. Lykkedes du med at være mere rolig, husker du at rose dig selv når du lykkedes og er du i virkeligheden ved at blive mere rolig og afslappet når I er på handletur. Du skal selvfølgelig øve dig fast over nogle måneder og du bliver nød til at være vedholdende, for det kommer altså ikke sådan "hokus pokus hurtigt". Man siger ofte, at "øvelse giver mesteren" og du skal bare blive ved. Efter nogle måneders træning og hvis du har øvet dig nok viser det sig, at du nu også selv er blevet mere rolig.

God fornøjelse med at bruge andres erfaringer og gør dem til dine egne.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar