mandag den 6. september 2021

Når et søskendekursus kommer "godt fra start"

Når et søskendekursus kommer ”godt fra start” er det fordi vi har et direkte fokus på en række forhold. Vi vil i dette blogindlæg beskrive nogle af dem.

Vi skaber en god og hyggelig velkomst

Det er vigtigt, at søskende føler sig velkomne fra start. Derfor er det en god idé på forhånd at aftale, hvem der tager imod i døren og har tid til at smalltalke, indtil man starter. Det har også en god virkning, at man ved hvor man skal ind og at det første indtryk er, at man bliver taget godt og venligt imod.


Vi laver præsentationsrunde og flere navnelege

Når alle søskende og deres familier er kommet, bydes der velkommen, ved at vi præsenterer os og ganske kort fortæller, hvorfor man er samlet på et søskendekursus og hvad ideen er. Herefter laver vi en præsentationsrunde, hvor alle siger deres navn og nogle gange nogle ord om, hvad baggrunden er for, at de deltager. Runden kan efterfølges eller erstattes af en eller flere genkendelige navnelege. Fordelen ved legene er, at de løsner stemningen og giver et godt virkelig godt afsæt for det videre forløb.

Vi gennemgår dagens program

Når søskendegruppen og forældrene har fået hilst ordentligt på hinanden og formålet med kurset er klart for alle, er det tid til at gennemgå programmet som i forvejen er printet ud og ligger som et bordkort. Det er en god idé at lægge vægt på, at man så vidt muligt prøver at holde tidsrammen, men at man også skal være forberedt på, at det kan være, at programmet ændres lidt undervejs. For nogle søskende kan det være en vældig stor tryghed, at der er skrevet tider på programmet, fx hvornår der er pause eller hvornår man samles, men for andre vil eventuelle afvigelser herfra skabe forvirring. Også her må man – når søskendegruppen af samlet – hurtigst muligt danne sig et indtryk af, hvad gruppen vil have størst glæde af. Det er under alle omstændigheder en god idé løbende at tale om, hvis programmet justeres og fortælle søskende, hvad der så kommer til at ske. Dette er vigtigt i forhold til børnenes tryghed og tillid til os gruppeledere.


Vi fortæller om samværsregler på søskendekurset

Man bør altid opstille en række regler for samværet på et søskendekursus. Hvor meget man skal vægte dette og hvordan det skal kommunikeres, vil være et spørgsmål om emnet og den konkrete gruppe og noget, man hurtigt får en klar fornemmelse af.

Eksempel på gode samværsregler:

• Man må spørge om alt

• Man har altid lov til at sige ”det har jeg ikke lyst til at svare på”

• Man må gerne grine, men man må ikke gøre grin med det, de andre siger

• Man skal lytte til de andre og prøve ikke at afbryde

• Man må gerne fortælle hjemme om de emner, vi taler om på søskendekurset

• Man må ikke fortælle uden for søskendekurset eller på sociale medier, hvad de andre på kurset har fortalt

Ingen kommentarer:

Send en kommentar