tirsdag den 8. juni 2021

Nogle overvejelser som søskende

Når du har en bror eller søster med et handicap, er dit liv sikkert en smule anderledes, end når du sammenligner det med dine kammeraters. Hverdagen er sammensat på en anden måde og måske er kravene og rutinerne også forskellige. Det er selvfølgelig ikke muligt at give en facitliste på, hvordan du skal leve dit liv men der kan være visse ting, som andre søskende synes kan gøre livet lettere. Vi har her i bloggen beskrevet nogle af tingene og vi hører gerne fra dig, hvis du synes der er andre som vi også skal beskrive. Send os en mail så opretter vi en blog om emnet. Vi glæder os til at høre fra dig.

At være åben

Tal og fortæl om det du synes er udfordrende, frustrationer og tanker med nogen, som du har tillid til. Det kan være en ven, en vens forælder, din nabo, bedstemor eller en lærer. Husk at du blot kan fortælle ”din historie om dine oplevelser” og du har ret til at berette om din fortolkning af situationen. Du behøver ikke at forsvare dine forældres måde at se på et barn med et handicap eller beskytte din familie i alle situationer. Nogle søskende fortæller, at det nogle gange føles som om at alt kun handler om ens bror eller søster med et handicap. Det er også okay fra tid til anden at synes, at din bror eller søster er irriterende og får for meget opmærksomhed. Det gør alle på et eller andet tidspunkt. Hvad synes du er uretfærdigt? Prøv at sætte ord på dine følelser.

Få en viden

At have viden giver følelsen af at stå på sikker grund og have selvtillid. Mange ting kan være svære at spørge om og selvom mange forældre blot siger, at du som barn og ung bare skal spørge løs så kan det alligevel godt være svært at stille spørgsmål når de omhandler jeres egen familie og om en bror eller søster der har et handicap. Det er meget bedre at få muligheden for at stille spørgsmål end at gå rundt og gemme dem væk. Samtidig er det bedre at have en viden end at skulle gå rundt undrende eller måske bekymre sig. Hvis du har svært ved at tale med dine forældre er der andre, der kan svare på dine spørgsmål.

Tal med andre, som er i samme situation

Du skal vide, at du ikke er alene med dine erfaringer og oplevelser selvom det godt kan opleves som sådan. Der er andre søskende, der har det meget som dig og ved, hvordan det kan føles. At tale med nogen, der har en lignende forståelse, kan føles virkelig betryggende og rar. Mange gange kan søskende hjælpe hinanden og komme med løsninger på hverdagens udfordringer som I begge oplever. Det kan dreje sig om at høre, hvordan andre har det eller hvad de gør i den og den situation, når folk omkring jer kommenterer eller griner over den søskende med et handicap. Hvordan forklarer du dine venner om din bror eller søster? Hvad gør du for at være i fred en gang i mellem eller hvad gør du normalt, når du selv har brug for at ”tælle til ti” og bliver udfordret på din tålmodighed?

At deltage på et søskendekursus

På et søskendekursus får du en hel unik mulighed for at dele oplevelser og erfaringer med andre, som har meget lettere ved at forstå hvad du mener, fordi de selv også har en bror eller søster med et handicap. Nogle kommuner tilbyder og arrangerer søskendekurser men der er også flere private udbydere så som Ådalskolens søskendekursus i Ringsted. Hvis du ønsker at komme i kontakt med andre søskende eller deltage på et søskendekursus skal du fortælle dine forældre om dit behov. De vil have mulighed for at kontakte kommunen eller tilmelde dig direkte til et søskendekursus i nærheden af hvor du bor.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar