onsdag den 9. oktober 2024

Søskendekursus på Ådalskolen


Ådalskolen i Ringsted har en lang erfaring med at arbejde med familier til børn med et udviklingshandicap. Vi har gennem årene erfaret, at det også er vigtigt at støtte op om søskende som har en bror eller søster med et udviklingshandicap. Når en familie får et barn med handicap, vil en stor del af forældrenes opmærksomhed ofte gå til dette barn både praktisk i form af hjælp, mødedeltagelse, undersøgelser m.v., men også i form af sorg, ekstra hjælp og bekymring. Tiden til de andre søskende bliver derfor uundgåeligt mindre, og der er risiko for, at de bliver overset. Nogle søskende risikerer at blive "små voksne", der tager overdrevent hensyn til den handicappede søster eller bror, glemmer sig selv og giver sjældnere udtryk for de bekymringer og den tvivl, de selv kan bære rundt på.

Formålet
Det primære formål med et søskendekursus er at invitere til et netværk for børn med handicappede søskende og give dem det frirum, hvor de selv er i centrum. Det er målet, at børnene opnår viden om forskellige handicaps og en større selvindsigt i deres egen situation, og derigennem får konkrete redskaber til at tackle hverdagen praktisk og følelsesmæssigt og til at håndtere det at være søskende til en handicappet. Det er desuden målet at aflaste forældre med handicappede børn i forhold til søskendeproblematikken, og dermed bidrage til at få familien fungerer endnu bedre.

Målgruppe
Målgruppen er søskende til børn med handicap. De er mellem 9 og 12 år og der vil normalt være 10-12 deltagere i en gruppe. Søskendegruppen mødes 42 timer gennem 3 måneder og afsluttes med en hyggelig søskendecamp. Et søskendekursus hos os er ikke programsat ud fra en bestemt diagnose.

Metode og mere information
Udgangspunktet er, at børnene vil få størst udbytte af emnerne, når de bliver formidlet gennem aktiviteter og lege. Der gøres derfor brug af oplæg, gruppearbejde, øvelser, leg og diskussion. Indholdet kan f.eks. være at få besøg af en voksen søskende, at finde ud af, hvad det vil sige af have et handicap, at lege et "diagnose-spil" eller at tale om fremtiden. For at tilgodese de forskellige aldersgruppers behov, vil aktiviteterne kunne deles op, så der arbejdes i mindre grupper. Deltagerne på søskendekurset vil løbende have mulighed for at påvirke indholdet alt efter deres interesser og behov. Hvis du er interesseret i, at dit barn skal deltage i på et søskendekursus kan du kontakte søskendekurset på e-mail soskendekursus@gmail.com eller ved at ringe på 41 99 40 71. Kik eventuelt rundt på vores Blog, hvor du kan læse nærmere om, hvornår der starter et nyt søskendekursus.

torsdag den 3. oktober 2024

Nogle søskende bekymre sig

Det er ret så ubehageligt at gå rundt og bekymre sig og især hvis de samme bekymringer kommer igen og igen. Bekymringer har altid en tendens til at vokse sig større og større jo mere opmærksomhed man giver dem. Nogle gange kan det opleves som om, at man slet ikke kan se andet end det man er bekymret for. På søskendekurserne som vi afholder på Ådalskolen i Ringsted er der nogle gange søskende som har mange bekymringer. Det kan være bekymringer for forældrenes trivsel, for fremtiden, for hvordan det skal gå deres bror eller søster eller måske noget helt andet. Så laver vi denne aktivitet som vi kalder for bekymringstræet. Bekymringer bliver altid mindre når man sætter "lys" på dem og forsøger at få dem talt godt igennem.


tirsdag den 1. oktober 2024

Når søskende fortæller

Når børn mødes til Ådalskolens søskendekursus i Ringsted har de alle det til fælles, at de har en bror eller søster med et særligt behov. Derudover har alle børnene en masse oplevelser fra deres hverdag som det egentlig kan være vanskeligt at fortælle og ”sætte ord på” overfor andre særligt andre som ikke kender til det vilkår som det er. Sebastian, en dreng på 11 år fortæller følgende historie. ”Jeg er rigtig ked af det og, var i dag ude og skulle købe fredags slik sammen med min lillebror på 8 år som har infantil autisme. Han spørger meget om mange ting og oppe ved kassen er der en klokke som bruges, hvis der ikke er personale. Min lillebror spørger hvad den er til. Inden jeg når at svare ham trykker han på den og damen foran siger til ham, at det kun er uopdragende unger som bruger den. Og jeg siger til damen det kunne jo også være fordi han er autist og har svært ved nogen ting. Så siger damen ja den undskyldning kan alle jo bruge, når deres bror er uopdragen og ikke har nogen opdragelse. Min lillebror spørger til hvad andre ting ved kassen er og jeg svarer. Damen bag kassen begynder og bippe vores vare og damen foran bliver stående for enden af båndet og ryster på hovedet også selv om hun har pakket hendes vare. Til sidst bliver jeg så irriteret og siger til damen bag kassen, at vi ikke skal have varerne og min lillebror og jeg jeg forlader butikken”. Det er bare et eksempel på, hvad det er for nogle oplevelser vi som søskende skal står model til. Vi kan vist alle se for os, at det kræver noget helt ekstraordinært af søskende for at kunne håndtere situationer som denne.