torsdag den 29. august 2024

Et godt netværk blandt andre søskende


Vores erfaringer fra Ådalskolens søskendekurser i Ringsted har gennem årene vist at søskende, som har en bror eller søster med et handicap naturligt nok har et stort behov for at komme til at tale med andre børn i samme situation. De er i en situation, som de færreste naturligt nok er forberedt på og ofte vil det være begrænset, hvilke erfaringer familien eller omgangskredsen kan byde ind med. På den måde kommer søskende let til at opleve, at de står i en ukendt og uoverskuelig situation og at de kan være de eneste, der mærker og oplever tanker som indeholder mange blandede dilemmaer. Her kan et netværk af søskende have en helt uvurderlig værdi. Skønt mange af erfaringerne er ganske centrale findes der kun få undersøgelser om effekten af søskendenetværk. Ideen i Ådalskolens søskendekursus er at skabe et forum for søskende til børn med et handicap, hvor de kan dele erfaringer, oplevelser, bekymringer og erkendelser med andre i samme situation. Fra vores perspektiv opleves det, at børn og unge har et stort behov for at tale om besværlighederne såvel som glæderne ved at have en bror eller søster med et udviklingshandicap. Et behov som netop søskendekurserne formår at dække. På søskendekurser opstår der relationer mellem søskende, som aldrig vil kunne etableres mellem deres andre kammerater fordi de jo netop ikke har en søskende med et handicap og dermed ikke det samme erfaringsgrundlag. Netop derfor er søskende netværket af så stor betydning konkluderer gruppeleder fra Ådalskolens søskendekursus John Quist Frandsen.

tirsdag den 20. august 2024

Børn som har en bror eller søster med særlige behov

Man skal ikke være lærer eller pædagog i mange minutter, før man støder på et barn som har en bror eller søster med særlige behov eller et handicap. Og selv om der gennemsnit i hver klasse sidder 1-2 elever som kender til de anderledes hverdagsvilkår giver de færreste skoler dem mulighed for at lufte deres tanker og bekymringer i et organiseret forum. Børn som har en bror eller søster med særlige behov eller et handicap har brug for at tale om, hvordan det er at være søskende i en sådan familierelation. Nogle søskende kan opleve, at de kan have svært ved at få deres hverdag til at hænge sammen, nogle tænker en masse bekymrende alene tanker og værst er det, hvis søskende begynder at ”trække sig”. At være søskende er en livslang opgave som går længere end forældrenes levealder og nogen sagsbehandler eller pædagog. Derfor giver det mening at fokusere på søskende og John Quist Frandsen fra Ådalskolens søskendekursus forklarer og anbefaler søskendekurser, for at søskende kan få mulighed for at sætte ord på deres oplevelser, erfaringer, iværksættelse af et frirum og mærke at man ikke er
”Palle alene i verden”. På et søskendekursus opdager børnene, at de er fuldstændige som alle de andre og at andre børn også kan opleve det pinligt, når deres søskende bliver vrede i supermarkedet eller pludselig sætter sig ned, begynder at skrige og ikke vil længere. På søskendekurset skal vi ikke kun tale om børnenes bekymringer, men vi skal hjælpe dem til at mestre den anderledes og måske nye situation: Hvad kan jeg ellers tænke, "når jeg ønsker min storebror af pommeren til"? Hvem kan hjælpe mig? Søskende skal ikke lære at leve i et nyt liv, men mere at navigere sig anderledes rundt i det man har, fortæller John.

fredag den 16. august 2024

Velkommen tilbage til bloggen om søskendekursus

Sommerferien er forbi og vi er nu i gang med at se frem til det næste søskendekursus som afholdes på Ådalskolen i Ringsted. Et søskendekursus henvender sig til børn i alderen 9-12 år, som har en bror eller søster med et udviklingshandicap.

Vores næste tilbud om søskendekursus er marts 2025 og der er allerede nu åbent for tilmeldinger.

Her er kursusfolderen for foråret 2025: