torsdag den 13. august 2020

At give opmærksomhed til søskende

Når man har et barn med særlige behov har man som forældre i hverdagen allerede en hel del at gøre. Det kan de fleste forældre sikkert godt nikke genkendende til. At være særlig opmærksom på søskende kan derfor nogle gange godt virke som en ekstra opgave i en familie, som i forvejen har meget travlt. Døgnet har jo kun 24 timer. At være opmærksom og give opmærksomhed behøver dog ikke nødvendigvis tage lang tid og være helt umuligt at flette ind i dagens naturlige gøremål. Vores pointe er at det er bedre for søskende at have din fulde opmærksomhed i en kort periode end have lang tid med masser af afbrydelser og det er vores erfaring, at et fokus omkring opmærksomhed hjælper med at forbedre familielivet for alle i familien både på den korte og lange bane.

Hvorfor det er vigtigt at give søskende opmærksomhed?

At føle sig elsket

Det er vigtigt at vise søskende, at du elsker dem og hjælper dem med at føle, at de også betyder noget. Det kan lyde banalt for forældre for naturligvis elsker du dit barn men for søskende har det betydning at det også kommer frem ”direkte i lyset” eller bliver sagt. For eksempel vil en søskende føle sig elsket, når de finder en kærlig besked fra dig i deres madpakke når de spiser i frokostpausen.

Opmærksomhed reducerer jalousi

Det hjælper med at reducere misundelse overfor deres bror eller søster med et handicap, når en søskende oplever at få solotid fra dig. For eksempel kan være, søskende der har 15 minutter hver dag hvor I kan spille et boldspil med dig og tale om deres dag i skolen.

Styrke god og ønsket adfærd

Det hjælper søskende med at udvikle god adfærd, når du giver dem opmærksomhed for at gøre det rigtige. For eksempel, når dit søskendebarn leger godt med et andet barn (eller deres bror eller søster) kan du give tommelfingeren op og sige ”godt gået”.

Søskende undgår at opleve sig som næstbedst

Hvis søskende ikke får opmærksomhed kan de ofte føle, at de er næstbedst eller i værste fald udeladt. Søskende tror måske at grunden til, at du giver mere tid til deres bror eller søster er fordi du elsker ham eller hende mere. Manglende opmærksomhed kan føre til problemadfærd som en måde til at få din opmærksomhed tilbage på.

Beløn ​​og anerkend positiv adfærd

Det er meget let, når det er svært at komme til at ignorere de gode ting, som dine børn også går og laver, og kun reagere på adfærd og opførsel, som du ikke kan lide - hvad enten det drejer sig, skrig og skrål, kaster ting på gulvet eller en vane, du ikke synes om. Søskende bliver altid glade for enhver form for opmærksomhed i en familie, hvor hverdagene ofte er travle. Sørg for at det du som forældre lægger mærke til, er det rigtige. For hvis du kun lægger mærke til dårlig eller uønsket adfærd, skælder ud og påtaler det, får du som oftest mere af det. Brug tid på at lægge mærke til hvordan dit barn klare sig i hverdagen og fortæl søskende hvad du godt kan lide. Hvad er det dit barn gør, som du godt kan lide? Her er nogle ting, du kan se efter: At udvise venlighed, dele legetøj eller spilletid, hjælpe, lytte, lave noget sammen, lave skolearbejde, lege godt med et andet barn, lege godt alene, gøre noget selvstændigt som du bad ham eller hende om at gøre, tale på en venlig måde osv. Selv hvis den opførsel, du anerkender og foretrækker kun sker i et par sekunder, skal du lægge mærke til den og belønne den på en eller anden måde med det samme. Her er nogle af de måder du kan vise, at du har bemærket god adfærd:

Giv barnet et kærligt kram

Smil til dit barn

Sig ”det er fantastisk, som du gjorde det”

Sig ”det er meget betænksomt”

Tag initiativ til en sjov aktivitet med dit barn

Se glad ud og smil

Hav et solidt kendskab til søskendes liv, omgangskreds og interesser

At kende til flere så små detaljer som vedrører søskendes daglige liv spiller en meget stor rolle i at opretholde opmærksomhed til hinanden. Dette er naturligvis også tilfældet med søskende. Det er egentlig de små detaljers betydning som viser den ægte anerkendelse men også det som kan være svært at huske og spørge ind til. Hvor meget ved du om, hvad der sker i dit barns hverdagsliv? Det kan være, at dagligdagene er så hektiske, at det er svært at holde fokus på deltalerne og huske dem fra gang til gang. Der kan også nemt opstå det, at du jo ved alt om barnet med handicap, men ikke så meget om de andre søskendes virkelighed. Her mener jeg de små ting som navnene på klassekammerater, fødselsdage og de kommende klassearrangementer. Test dig selv om du kan svar på alle disse spørgsmål:

Navne på kammeraterne som søskende kan lide at være sammen med?

Hvor i byen bor kammeraterne?

Søskendes yndlingsmusik og hvad de hører for tiden?

Den bedste ferie, de nogensinde har haft?

Hvad er de mest bange for eller begejstrede for?

Hvad lavede de i går (i mange detaljer)?

Hvad er det vigtigste, der kommer til at ske i den nærmeste fremtid?

Hvad elsker de at lave i skolen?

Hvilke ønsker og drømme har søskende for fremtiden?

Hvilken ting kan de bedst lide at lave sammen med dig og med de andre søskende?

Hvad synes de mest om at gøre med deres bror eller søster?

Hvilke bekymringer har de i øjeblikket?

Hvad kan de brug for at få hjælp og støtte til i øjeblikket?

Ingen kommentarer:

Send en kommentar