lørdag den 19. december 2020

Håndtering af søskendes negative erfaringer


Det er altid en stor opgave for søskende at forstå og tilpasse sig en bror eller søsters autisme diagnose. Der er mange ting i hverdagen som er anderledes og der er adfærdsmønstre som er meget anderledes end hvad ens kammerater oplever. Det kan godt være, at du som søskende kommer til at føle og opleve følgende:

Jaloux på den tid, dine forældre bruger på din bror eller søster

En følelse af at være modløs, fordi dine søskende ikke synes at ville lege med dig

Vrede hvis du tror og oplever, ​​at dine forældre behandler din bror eller søster anderledes end dig og andre søskende

At være beskyttende for dine søskende og vrede, hvis andre har det mere sjovt i fritiden end dig

Være flov over, at folk stirrer eller du får uønsket opmærksomhed når I er ude i det offentlige rum

Skyld over at være flov eller vred overfor din bror eller søster

Bekymret for, at du måske skiller dig for meget ud eller adskiller dig fra dine kammerater på grund af familiesituationen

Bekymring eller vrede over den fremtidig rolle i forhold til din bror eller søster som har et handicap

Her er nogle måder at hjælpe søskende med at håndtere disse følelser på:

Vær opmærksom på dine børns følelser og anerkend dem. For eksempel, hvis barnet siger: ”Jeg hader at lege med Jonathan, fordi han altid tager mit legetøj”, kan man sige ”ja det må være virkelig frustrerende skal vi gemme det lidt væk i en periode”.

Tal med søskende om deres følelser på en ikke-fordømmende måde. For eksempel kan du sige, ”Jeg er ikke sur på dig. Fortæl mig, hvad der skete og hvordan det fik dig til at føle”.

Snak sammen og prøv at komme frem til nogle positive handlingsmuligheder for dine børns følelser. For eksempel kan nogle børn bedre tegne eller male for at udtrykke deres følelser.

Del også gerne dine egne følelser som forældre for at støtte søskende med at forstå, at deres følelser er normale. For eksempel kan man sige, at du også nogle gange føler dig frustreret og det ikke altid er let at vide, hvad man skal.

Prøv at opfordre søskende til at deltage på et søskendekursus, hvor der er mulighed for at møde andre børn og unge.

Nogle gange kan søskende føle sig overvældet af familielivet (og nogle gange kan søskende godt opleve stress), især hvis de har en bror eller søster med et udfordrende handicap der kræver megen opmærksomhed. Gode, nære og støttende venskaber uden for familien kan hjælpe søskende børn til at føle, at de er mere end bare søskende til et barn med et handicap.

At deltage på et søskendekursus kan hjælpe dem med at indse, at de ikke er alene og forstå, at det, de føler er helt normalt. Rådgivning kan i andre tilfælde også være en god idé, hvis søskende udviser tegn på at de har svært ved at klare det. Et søskendekursus er en fantastisk måde at mødes på og skabe venskaber med andre søskende i lignende situationer som ens egen. Det giver også mulighed for søskende at lære andre søskende til handicappede børn at kende.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar