tirsdag den 4. april 2023

Et fællesskab med andre søskende


Når du er søskende til en bror eller søster, som har et udviklingshandicap, er det vigtigt, at du har andre mennesker at tale med det om. Dine forældre kan nødvendigvis være meget optaget af din søster eller bror og har måske ikke altid overskud til at lytte til det, som du egentlig gerne vil spørge om. Brug også dem du kender omkring dig og være åben om dine følelser og oplevelser. Der kommer helt sikkert mange forskellige følelser op hos dig, som gør dig forvirret og utryg. Du kan også opleve og føle at du ikke må belaste dine forældre yderligere, at du føler dig ladt i stikken, fordi dine forældre koncentrerer sig mere om din søster eller bror, at du lægger låg på dine egne følelser, herunder dine egne behov for støtte og omsorg fra dine forældre og at du måske oplever, at du skal tage mere ansvar og har flere krav og forpligtigelser end din bror eller søster. 

Det er faktisk helt normalt at have det sådan og det er vigtigt at du får talt med nogen om det. Måske oplever du også, at du har en stor følelse af anderledeshed indeni dig, over at du har en søster eller bror som har et handicap og at hverdagen ikke er som den har været eller som andres. At tale med andre hjælper dig med, at få indsigt i den situation du befinder dig i, hvordan du oplever den og hvordan du har det med den. Det er en vigtig proces at finde nye måde at håndtere situationen på og dermed kunne blive i stand til at blive en støtte for sin bror eller søster med et handicap på den "lange bane". 

John Quist Frandsen fra Ådalskolens søskendekursus i Ringsted fortæller, at søskende som har en bror eller søster med et handicap ofte oplever en påvirkning af deres livssituation. Nogle af børnene formår at skjule de følelsesmæssige belastninger, mens andre reagerer derimod kraftigt. Manglende opmærksomhed på søskende, som er pårørende til et barn med et handicap, kan opleve konsekvenser for dets egen trivsel, udvikling og velfærd. Derfor er det vigtigt og nødvendigt, at børnene ”bliver set”, involveret, informeret og støttet i det nødvendige omfang og naturligvis i børnehøjde. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar