fredag den 16. oktober 2020

Fordele og ulemper ved at være søskende

En række søskende fra Ådalskolens søskendekursus stille skarpt på de fordele og ulemper der er ved at have en bror eller søster med et handicap. Børnene er hudløs ærlige og dette blogindlæg vil derfor både indeholde de positive og negative sider som der kan opleves at være søskende. Det er naturligvis altid meget forskelligt fra familie til familie og fra handicap til handicap, hvordan det hele påvirker og indvirker i hinanden. Erfaringerne og de kompetencer som søskende erhverver sig skal anerkendes af forældre og andre i søskendes omgivelser.

Fordele ved at være søskende

Man lærer mange nye special færdigheder

Mange søskende tilegner sig nye færdigheder såsom førstehjælp, tegnsprog, omsorgsfærdigheder, mæglingsevner, lærer svære ord og konfliktløsningsstrategier. Disse kan være et meget stort aktivt for søskende senere hen i livet i forbindelse med forældre- eller karriererollen. At vide at man som søskende kan noget særligt som andre på sin egen alder ikke kan, giver en grad af selvtillid. 

Sociale kompetencer

Søskende accepterer nemmere andre menneskers forskelligheder og og udvikler tolerance i en langt tidligere alder end deres jævnaldrende kammerater. De kan også være mere omsorgsfulde, empatiske og forstående over for andre. Deres lunte kan også i det fleste tilfælde være længere.

Påskønnelse og glæde

Søskende sætter større pris på deres egen sundhed og egne evner. De sætter naturligvis stor pris på deres brors eller søsters fremskridt og præstationer og på den måde deres forældre passer på deres bror eller søster. Små tegninger kan nemt blive til de mest fantastiske malerier og glæden ved den første hjemmelavede gave er ofte stor. For mange søskende tæller ”de små ting i livet” virkelig meget og nogle søskende bliver nemt glade for lidt. Taknemmeligheden er udpræget stor hos mange søskende. Glæden for livet bliver særlig stor når man tidligt oplever, at andre kan have det rigtig svært.

Frontkæmpere for deres bror eller søster

Søskende står ofte i specifikke situationer, hvor de skal forklare deres brors eller søsters handicap og særlige behov overfor lærere, pædagoger, i butikker eller til andre pårørende. Mange søskende kan også med tiden komme til at tale på vegne af handicappede medmennesker og ønsker at indgå i foreningsmæssige sammenhænge. Der er nogle søskende som ligefrem bliver en slags "advokat" for deres bror eller søster og nærmest vil gå igennem ”ild og vand” for dem.

Ulemper og udfordringer for søskende


Konflikterne er anderledes og trættende

Søskende kan opleve en barndom med mange flere konflikter end andre børn. Der kan være svære adfærdsproblemer forbundet med et handicap og dermed et dagligt konflikt niveau som er højt. Når ens bror eller søster har svært ved at drage erfaring og læring af tidligere konflikter kan det føles som om at konflikter i familien nærmest er ustoppelige hvilket er udtrættende for alle.

Føle mindre opmærksomhed fra forældre

Forældres tid og ressourcer kanaliseres ofte til at imødekomme det handicappede barns behov, hvilket naturligt giver mindre tid til rådighed for søskende. På grund af kravene til omsorg og om pleje får forældre muligvis ikke tid til at lege med søskende, hjælpe dem med lektier eller blive involveret i deres sociale aktiviteter. Dette kan føre til vrede og jalousi fra søskende og have en negativ indvirkning på forholdet mellem forældre og søskende. Nogle forældre til handicappede børn kan også få stress eller måske endda en depression, hvilket gør det endnu sværere at give søskende den kvalitetstid og opmærksomhed som ønskes. Oplevelsen og følelsen af ​​at komme i 2. række i forhold til et andet barn i familien kan nemt føre til mistrivsel.

Isolering og social udstødelse

Søskende oplever nemt de selvsamme følelser af isolation som deres forældre, men har på grund af deres unge alder ikke den samme adgang til jævnaldrende og social støtte som voksne har. Mange søskende føler derfor, at andre ikke forstår, hvordan deres familieliv er. Familier med handicappede børn er muligvis ikke i stand til at deltage i sociale og rekreative aktiviteter på grund af offentlige fordomme, manglende reel adgang eller støtte, bekymring for deres handicappede barns opførsel offentligt eller på grund af forældrenes udmattelse. Disse betyder samlet set, at søskende kan gå glip af mange oplevelser og muligheder, som deres jævnaldrende har.

Ikke kunne forstå diagnosen eller handicappet

Mange søskende får ikke nøjagtige og aldersrelaterede oplysninger om deres brors eller søsters diagnose. Dette kan føre til, at yngre søskende udvikler deres egne teorier om virkeligheden, hvilket kan være meget vildledende og forårsage bekymringer, for eksempel ved at tro, at de fik handicappet til at ske eller at søskende selv kan blive smittet af det ligesom en forkølelse. Søskende bliver ofte spurgt af andre i skolen om deres brors eller søsters diagnose og de skal være i stand til at forklare handicappet enkelt og i en tone af selvtillid. Søskende kan føle sig udelukket af familie diskussioner om diagnose og handicap og må finde ud af tingene fra andre i skolen eller ved at spørge Google. Søskende oplever måske også, at det er et tabu emne derhjemme og undgår derfor at stille spørgsmål, hvis de oplever at de belaster deres forældre endnu mere. Det kan nemt gå hen og blive til en ond cirkel som med tiden bliver større og større.

At håndtere et mix af følelser

Til langt de fleste tider vil søskende have meget stærke følelser af kærlighed, beskyttelse, stolthed og glæde i deres forhold til deres bror eller søster med et handicap. På andre tidspunkter kan de føle vrede, irritation, forlegenhed, skyld eller tristhed i søskendeforholdet. For eksempel kan en søskende føle hengivenhed over for deres bror eller søster og ønsker at tage sig af dem og samtidig føle sig vrede, hvis det betyder, at de derfor ikke er i stand til at lege med en kammerat. Det kan være meget svært for søskende at klare de negative følelser de har, hvis de ikke mærker at det er ok at sætte ord på dem. Søskende som oplever udfordrende situationer hjemme, såsom hyppige nødsituationer i forbindelse med akutte anfald, aggressiv adfærd, en forstyrret søvn, forældredepression eller måske endda dødsfald kan naturligvis have grund til meget mere bekymring og endnu dårligere og bekymrende trivsel. Hvis disse søskende ikke får mulighed for den rette støtte tidligt, kan det nemt føre til angst og depression hos søskende. I teenageårene begynder mange søskende også at tænke på deres egen fremtid og kan bekymre sig om, hvordan deres bror eller søster vil blive støttet, når deres forældre ikke længere kan gøre det.

At være ung omsorgsgiver

At være omsorgsgiver er ofte en rolle som ligger hos forældrene men for søskende som har en bror eller søster med et handicap opleves det ofte at søskende selv bliver omsorgsgivere på et tidligt tidspunkt i deres liv. Søskende som tager sig af en bror eller søster med et handicap er unge omsorgsgivere. Søskende kan udføre plejeopgaver sammen med forældre, give og anrette maden, deltage ved den personlig pleje, hjælp til at sove eller læse godnat historie, oversætte ved et mangelfuldt sprog, hjælpe med terapier eller give medicin. Nogle søskende støtter ofte gerne deres forældre følelsesmæssigt, især hvis forældre selv har angst eller måske depression. Søskende som omsorgsgiver bliver til et problem når, når det har en negativ indvirkning på søskendes egen fysiske og følelsesmæssige velbefindende og på deres skolegang. Forældre skal derfor altid være opmærksomme på, at søskende ikke kommer til at bidrage med en for stor indsats i familiens hverdag på et alt for tidligt tidspunkt.

At håndtere udfordrende adfærd

Søskende til børn med udfordrende adfærd kan blive slået fysisk eller følelsesmæssigt af deres bror eller søster. Søskende kan derfor være bange for, at deres andre søskende eller deres forælder kommer til skade i konflikter derhjemme, på familiebesøg eller når de er ude blandt andre. Søskende genkender muligvis ikke udløserne for de aggressive udbrud og har muligvis ikke en plan for at genskabe roen og trygheden igen. Manglen på kontrol, ikke at føle sig tryg og tænke, at man skal kunne klare det, har en skadelig virkning på søskendes trivsel. Det er altid svært at håndtere udfordrende adfærd både for forældrene og ikke mindst for søskende og det er altid forældrenes ansvar at søge efter løsninger som kan forhindre det. Nogle gange kan der være brug for dialog med professionelle og den viden som opstår her skal naturligvis også formidles til søskende i en sprog som er til at forstå. I langt de fleste tilfælde er der gode grunde til at et barn med et handicap udviser en udfordrende adfærd ofte er det en form for stress som kommer til udtryk eller at kravene til det handicappede barn overstiger langt det som han eller hun er i stand til at klare. At komme væk fra en udfordrende adfærd er en lang og snørklet vej som kræver en stor grad af tålmodighed og vedholdenhed fra familien.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar