lørdag den 26. september 2020

Søskende og tankerne om Corona virus

Efterhånden som COVID-19-krisen fortsætter med at udvikle sig og der nærmest ikke går en dag før end der er flere nyheder spekulerer mange forældre naturligvis på, hvordan man kan tale med deres børn om virussets indflydelse på en måde, som er beroligende og ikke gør dem mere bekymrede end de måske allerede er. I familier hvor der er et barn med et handicap kan bekymringerne været ganske anderledes idet en bror eller søster med et handicap kan være ekstra sårbar i forhold til at få COVID-19. For disse søskende er der i endnu højere grad brug for opmærksomhed og for alt i verden ikke en situation, hvor deres tanker og spekulationer glemmes fordi det nu er gået hen og ”blevet hverdag”. Her er nogle råd fra gruppelederne på Ådalskolens søskendekursus i Ringsted.

Imødekom spørgsmålene

I en hektisk hverdag har mange børn og unge en tendens til at undlade at stille spørgsmål, som de i virkeligheden går rundt med. De kan variere fra det meget seriøse (”Vil min søster være okay?”) til det tilsyneladende fjollede (“Vil min yndlingsisbar stadig være der?”). Tilskynd søskende til at stille spørgsmål uanset spørgsmålets art og prøv at tage søskendes bekymringer alvorligt. Målet med at støtte søskende med at blive hørt og få de nødvendige faktabaserede oplysninger på bordet er mere betryggende end hvad de selv kan komme til at tænke, høre fra deres kammerater eller i nyhederne.

Undvig ikke spørgsmål, du ikke kan besvare

I betragtning af hvor meget usikkerhed der stadigvæk er om Corona virus, så prøv at være fortrolig med at sige "jeg ved det ikke." Det er fristende for forældre at ønske at forsikre børnene om, at tingene snart bliver bedre og går væk, selv når man ikke selv er sikker på det. At lære børn at tolerere en vis grad af usikkerhed er nøglen til at mindske angst og hjælpe dem til at opbygge modstandsdygtighed.

Find frem til fakta

Der siges rigtig meget om Corna virus og i vores nyhedsverden er bunken af information mega høj. På nogle punkter er det selvfølgelig rigtig godt men det betyder også, at der ligger et arbejde i at udvælge det som giver mening. I informationsbunken ligger der desværre også fejlagtigheder, misforståelser og decideret løgn. Som forældre må du hjælpe søskende med at vælge ud.


Vælg et passende niveau

Find ikke for meget information da dette virkelig kan være overvældende. Prøv i stedet at besvare dit barns spørgsmål ærligt og tydeligt. Det er selvfølgelig okay, hvis du ikke kan svare på alt men det at være tilgængelig for dit barn er det som betyder noget.

Opdag særlige tegn fra søskende

Bed dit barn om at fortælle dig alt, hvad de har hørt om Corona virus og hvordan de tænker om det. Giv dem god mulighed for at stille spørgsmål om det som ligger dem på sinde. Målet er at imødekomme særlige tegn fra søskende og undgå skræmmende fantasier.

Håndter din egen usikkerhed

Når man føler sig ængstelig er det ikke tid til at tale med dine børn om, hvad der sker i forhold til Corona virus. Hvis man lige har set nyheder som er foruroligende eller du er bekymret for at forstyrre dit barn, skal du først tage dig tid til at berolige dig selv, før end du prøver at gennemføre en snak eller besvare dit barns spørgsmål.

Vær den betryggende mor/far

Børn er meget egocentriske på den måde, at når de hører om antallet af dødsfald eller indlæggelser i nyhederne kan det få dem til at bekymre sig om, hvis de skulle blive smittet og hvordan vil det påvirke deres bror eller søster som måske ikke vil kunne tåle sygdommen. Det er derfor nyttigt at forsikre dit barn om, at meget få børn bliver alvorligt syge og at alle i familien gør hvad de skal for at deres bror eller søster ikke skal få COVID-19.

Fokuser på hvad man gør for at være tryg

En vigtig måde at berolige søskende på er at understrege de retningslinjer som du og andre omkring dig tager. Børn føler sig endnu mere trygge når de ved, hvad de konkret skal gøre for at passe på sig selv og andre. Mind børnene om, at det at vaske hænder faktisk hjælper alle ved at stoppe spredningen af ​​virussen. Inddrag dem i din families igangværende rutiner. Måske kan I i fællesskab være med til at digte en ny håndvaskesang på 30 sekunder - vi er alle nemlig lidt trætte af Mester Jacob.

Fortsæt snakkene men tag også pause

Fortæl dine børn at du fortsat vil holde dem opdateret efterhånden som vi alle i verden lærer mere om Corona virus. Fortæl dem, at du er opmærksom og sig også at selvom ingen har svarene på alt lige nu, skal de vide, at når vi ved mere, vil mor eller far også fortælle det.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar