mandag den 3. februar 2020

”Jeg er virkelig god til at forstå min bror - jeg kan altid fortælle, hvordan han har det ved at se på hans ansigt”.


Der er mange af positive og lærerige ting ved at have en bror eller søster med et handicap. På Ådalskolens søskendekurser i Ringsted er der aktiviteter som er med til at sætte lys på mange af disse forhold. Nogle af tingene har vi skrevet om i dette blogindlæg. Mange søskende fortæller, at de lærer sig nye færdigheder, at de har det sjovt med deres bror eller søster og føler sig stolte af deres familie.
Jeg føler mig lykkelig…
Det er altid godt at føle sig glad, være i godt humør og alle mennesker kan lide at mærke den følelse. Selvom hverdagene en gang imellem kan være vanskelige og besværlige, er det OK at du laver ting, som du godt kan lide og som gør dig glad.
Her er nogle ting du kan gøre for at føle dig lykkelig.
1. Sæt fotos på væggen hvor du sover af ting, som får dig til at føle dig lykkelig - fotos af mennesker, kæledyr, steder, aktiviteter og ting du kan lide.
2. Skriv i din kalender på telefonen noget, som du virkelig ser frem til.
3. Lav en liste med sange og melodier som gør dig glad og lyt ofte til dem.
Jeg kan godt lide at være søskende…
Søskende fortæller os ofte om de ting, der er godt ved at vokse op med en bror eller søster med et handicap. Du har måske mødt nye venner på et søskendekursus, haft sjove familieoplevelser sammen eller lært, hvordan man gør svære ting i en tidligere alder.
Her er nogle måder til at minde dig selv om de gode ting ved at være en søskende.
1. Lav en liste over alle de ting, som du har lært at gøre som et søskende og som andre børn og unge på din alder ikke kender til.
2. Sæt nogle fotos på din væg på de venner, du har fået gennem at møde andre søskende for eksempel på søskendekurser og andre sommerlejre.
3. Skriv de ting, som din familie har lavet sammen.
Jeg kan godt lide at have det sjovt med min familie…
Alle søskende fortæller os, at de virkelig godt kan lide at have det sjovt med deres familie. At have det sjovt og grine sammen er en meget sund ting at gøre. Det er en god måde at hjælpe alle med at få det godt med hinanden.
Her er nogle ting du kan gøre for at have familie sjov.
1. Skift med at fortælle vittigheder for hinanden.
2. Spil et spil, der får folk i din familie til at grine, som ”gæt og grimasser”.
3. Prøv at se, hvem af jer der kan holde ansigtet længst uden at komme til at grine.
Jeg kan godt lide at spille spil med min søskende…
Mange søskende fortæller os, at de godt kan lide at spille spil og lave aktiviteter sammen med deres bror eller søster med et handicap. Nogle gange er du sikkert nødt til at tænke virkelig kreativt sammen med din bror eller søster for at få et spil til at fungere, hvis din bror eller søster har indlæringsvanskeligheder eller et fysisk handicap. Mange søskende spiller computerspil sammen, men det er også godt at have nogle andre ideer til ting man kan lave.
Her er nogle spil kan du spille med din bror eller søster.
1. Synge sammen - klappe sammen til en sang, spille på instrumenter, lave sjove lyde til hinanden, gemmelege og søge efter musiklegetøj.
2 Spille spil – lave håndskygger på væggen, tegne billeder på papir eller på en iPad, blæse sæbebobler, ligge sammen på græsset og se skyerne bevæge sig på himlen.
3. Boldspil - kegler af plastic flasker og en hjemmelavet aviskugle, lave avis-snebolde og kaste dem, rulle en bold mellem dig og din søskende, spille frisbee sammen.
4. Del dine yndlingsspil med andre søskende på søskendekursets Blog ved at sende os en mail. Så lægger vi det op som inspiration for andre. Fortæl også gerne hvordan du laver om på spillereglerne for at din bror eller søster kan være med og det gør det lettere at spille.
Jeg har lært nye færdigheder…
Søskende fortæller os, at der er mange gode ting ved at vokse op med en bror eller søster som har et handicap. De kan lære ting som tegnsprog eller førstehjælp og føle sig meget stolte af deres nye færdigheder. Mange af færdighederne vil ofte være virkelig nyttige i livet også når du bliver ældre.
Her er nogle ting kan du gøre for at sætte fokus på de gode ting.
1. Lav en liste over alle de ting, du har lært ved at være søskende, som andre børn og unge på din alder ikke kender til.
2. Skriv til søskendekursets Blog og fortæl os hvad, du har lært, fordi du har en bror eller søster med et handicap.
3. Fortæl de andre søskende på søskendekurset om nogle af de færdigheder, du har lært fordi du er søskende.
4. Hold et oplæg for din klasse om de færdigheder og styrker, du har erfaret ved at være en støtte for din bror eller søster.
Jeg er god til at kommunikere med min søskende…
Søskende fortæller os, at de er virkelig gode til at kommunikere med deres bror eller søster med et handicap. De ved som nogle af de første hvad et udtryk i deres ansigter betyder. De forstår en tale, som andre mennesker kan have svært ved eller de bruger tegnsprog som kommunikationsmiddel.
Her er nogle ting, der kan hjælpe dig med at kommunikere med din bror eller søster.
1. Lyt til, hvad de prøver at sige og se godt efter de bevægelser de laver.
2. Spørg en lærer om ideer til, hvordan du kommunikerer bedst med din bror eller søster.
3. Tegn billeder af, hvad du vil sige eller udtryk på ansigter, som viser et trist eller glad ansigt for at forklare, hvordan du har det.
4. Print billeder ud af hvad du gerne vil tale om med din bror eller søster
Jeg er stolt af mig selv og min familie…
Mange søskende føler sig stolte over tingene i deres liv. Nogle gange handler det om de positive ting de har gjort eller opnået. Andre gange handler dette om de ting, deres familie har gjort og som har gjort dem stærkere. Det er godt at tænke på de ting, som du er stolt af.
Her er nogle ting kan du gøre, når du føler dig stolt.
1. Lav en liste over de ting du har gjort, som du er særlig stolt af og vis billederne til dine forælder. Sæt dem eventuelt ind i en flot ramme.
2. Hvis du har et certifikat for noget du har gjort så sæt det på væggen i dit værelse og et sted hvor du ofte kan få øje på det. Mind dig selv om det du gjorde og ros dig selv for bedriften gerne 1-2 gange om dagen.
3. Spørg dine forælder om de vil fortælle dig, hvorfor de er stolte af dig. Alle forældre er nemlig som udgangspunkt altid stolte af deres børn.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar