onsdag den 22. maj 2019

Sådan lærer du at blive ven med hjernen


Sociolog og forfatter Anette Prehn har sat sig for at lære børn og  unge at forstå hjernen og handle derefter. Anette har skrevet flere bøger om emnet, et meget svært emne men som hun formidler på en jordnær måde hvilket er fantastisk for læseren. Hjerneforskningen bidrager med rigtig megen ny viden, men den viden kan bruges bedre, mener Anette Prehn. »Jeg vil tage videnskaben ud af elfenbenstårnet og oversætte den til hverdagssprog ved at udvikle metaforer og værktøjer. I stedet for at tale om ’selvdirigeret neuroplasticitet’ taler hun om at trampe stier i skoven. I hjernen er der et område i hjernen som hedder Amygdala, de to ’mandler’: Amygdala har 4 meget vigtige opgaver:
● Amygdala er to mandelformede strukturer i hjernens limbiske system, følelsessystemet.
● Amygdalas overordnede rolle er at være relevansdetektor.
● Amygdala scanner konstant sine omgivelser og danner sig et ’normalbillede’.
● Når der er afvigelser fra normalbilledet, øges amygdala-aktiviteten: Vores sanser skærpes, og vi opfatter intenst dét, vi giver opmærksomhed, mens alt andet fortoner sig for en tid.
 Hjernens alarmklokke
● Amygdala er også hjernens alarmklokke og trusselsrespons.
● Når amygdala opfatter noget som farligt, forbereder den med lynets hast kroppen på en voldsom, muskulær aktivitet.
● Hjertet begynder at stepdanse, der suges sukker og ilt fra blodet, langtidsstresshormonet kortisol frigives, og vores åndedræt bliver hurtigt og mere overfladisk.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar