tirsdag den 18. juli 2017

Hvad har børn brug for som har en søskende med et handicap?

Ja det bedste er jo naturligvis at spørge barnet selv og derudfra forsøge at tilgodese behovet. Men hvad sker der egentlig med søskende, når der er et barn i familien med særlige behov eller et handicap ? 
Familielivet ændrer sig ofte dramatisk og behovene hos søskende overskygges ofte af den intensive fokus på barnet med handicap. Uanset om du arbejder med forældrene, med børn med særlige behov eller med deres søskende, kan du hjælpe familierne med at anerkende og imødekomme behovene hos alle. Som professionelle på Ådalskolen i Ringsted er vi med til at give værdifuld vejledning til forældre, som i perioder meget let kan være overvældet af de daglige udfordringer, oplevelser af at det er svært at få tid til de andre børn og ikke mindst tid til sig selv. Med et søskendekursus til børn kan vi tilbyde ressourcer, der giver et pusterum i en travl hverdag, således at søskende ikke bliver overbebyrdet og får en chance for at dele de oplevelser og erfaringer de har. Ådalskolens søskendekursus henvender sig til børn i alderen 9-12 år, som har en bror eller søster med et handicap. Vores mål er at støtte søskende til at forstå de bekymringer, som mange af dem oplever i hverdagen. På et søskendekursus har vi også fokus på:
Præcise og alderssvarende oplysninger og viden i børnehøjde
Opmærksomhed på søskendes udviklingsbehov og følelsesmæssige behov
Anerkendelse af søskendes oplevelser og erfaringer
Hjælp til at skabe et godt netværk af relationer til jævnaldrene på søskendekurset
En familie som har et barn med et handicap er ofte på arbejde 24/7. Dette er især tilfældet, når barnet med handicap er hjemme på fuld tid. Selv når barnet er i skole i dagtimerne eller et andet tilbud er det vigtigt med ekstra støtte til søskende. Opmærksomhed til søskende kommer i sidste ende hele familien til gode idet det er søskendeforholdet, som er det længst bærende livet igennem. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar