fredag den 20. december 2013

Et søskendekursus bryder med udfordringer

Ådalskolen arrangerede et søskendekurset her i efteråret 2013 og i løbet af kurset bragte søskende mange udfordringer frem. Vi bringer her på bloggen nogle af dem, som du sikkert også kender, hvis du har en bror eller søster med et handicap.

Udfordring 1: "Hvorfor vil han ikke lege med mig?"
For en yngre søskende til et handicappet barn, opleves en af ​​deres første doser af virkeligheden som regel, når deres ældre bror eller søster ikke kan eller vil lege med dem. Barnet med et handicap f.eks. autisme) kan synes at være ligegyldige eller ”være et andet sted”, når søskende har lyst til at lege og være sammen med dem?
Ni årige Nikolaj, hvis bror Jacob har autisme på 11 år, fortæller: "Jeg kan ikke rigtig spille computer spil med Jacob ligesom jeg kan med min fætter Erik som også er 11 år. Jacob kan lide at spille spil på computeren, men kun med sig selv og ikke med mig. Han bliver også vred, når han taber i spillet og bagefter vil han ikke spille mere.

Løsning: Find et fælles fodslag hvor I kan mødes

Forældre kan starte med at fortælle søskende, at hans bror eller søster "gør det bedste han kan, og der er nogle ting, du kan gøre meget anderledes end ham”. Måske vil han i fremtiden være i stand til at lære at lege med dig på andre måder, men lige nu er det han gør det bedste som han formår. Måske kan forældrene hjælpe til med at finde måder, hvorpå søskende kan forholde eller dele en interesse. Det skal ofte være noget meget simpelt, da Jakob er på et meget tidligt udviklingstrin. At kilde kan nogle være en god måde at være sammen på og viser hengivenhed ved at grine og barnet med handicap ønsker det igen. (Og igen og igen - og igen).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar