lørdag den 30. november 2013

Ros løs

Struktur og system – orden og overskuelighed omkring barnet er ofte den bedste cocktail, man som voksen kan give et barn med ADHD ”og så ROS".
Igen kan det ikke nytte at behandle barnet som alle andre. Hvis han plejer at slå nogen efter et halvt minut og en dag behersker sig i fem minutter, så skal der faktisk fokus på det: ”Flot, at du kunne holde dig så længe”. Det kan lyde skørt, men forholdet til barnet kan ellers gå helt i hårdknude og en sund kontakt er med til at opgradere barnets selvfølelse, så han kan få styrke til at få styr på, hvad der foregår i hjernen. Børn med ADHD kan have ekstra brug for at krudte af og i det hele taget har de her børn behov for megen forståelse. At være bror eller søster til en søskende med ADHD stiller anderledes udfordringer. Noget af det vi på søskendekursus erfarede var, at det stiller meget høje krav til søskende, at man som søskende skal have en særlig tålmodighed og meget ofte skal man kunne sige pyt og komme med et smil. Det er i hvert fald nogle af de strategier som børn der har en bror eller søster med ADHD kan benytte sig af. Nogle søskende fortæller at de undgår konflikterne i hjemmet og tager meget ansvar for familiens hverdag på sig. Søskende, der undgår konflikter og tager opgaver på sig i hjemmet, kan risikere at blive overset med deres behov. Voksne kan komme til at tolke barnets adfærd, som at de klarer det flot, eller at barnet ikke er særlig påvirket af søsterens eller brorens handicap, da det kan virke som en kærkommen hjælp for at få dagligdagen til at fungere. Søskende har brug for at vise deres omsorg og gør det bl.a. ved at hjælpe til derhjemme. Det kan få barnet til at føle sig som en vigtig del af familien. Men det må bare ikke være i en sådan grad, at barnet tilsidesætter egne behov.

Når man som forælder selv er presset, kan man komme til at overse signaler hos sine børn, man ellers normalt ville opdage. Det vigtigste er, at du som forælder får øje på, hvis dit barn ikke trives og får andre til at tage hånd om det, hvis du ikke selv har overskuddet. De feste søskende har meget stor gavn af at deltage i søskendekurser, hvor de er sammen med andre børn som også har en bror eller søster med et handicap. Ådalskolen i Ringsted arrangerer sådanne kurser. Vi begynder igen i foråret 2014. Datoerne er udkommet.

1 kommentar: